Engelsk Springer Spaniel

En rastypisk Engelsk Springer Spaniel är en stark, aktiv men ändå lugn och lättdresserad hund. Den är känd som jägarens hund framför andra på grund av sin mångsidighet. Samtidigt är den en utmärkt familjehund, då dess jaktsätt kräver en följsam hund.

Springern är mycket läraktig, mån om att göra sitt bästa och att vara ägaren till lags. Springer Spanielns förmåga att lära - bestyrks också av att den med fördel kan meriteras i lydnadsringen. Till sättet är Springern mjuk och följsam, även om andra karaktärer förekommer, varav följer att man vid dressyren uppnår bästa resultat om man inte använder för hårda metoder. Känner den sig inte uppskattad kan den tappa arbetslusten eller bli för självständig. Engelsk Springer Spaniel är en kraftfull hund med relativt stort behov av motion och är således inte någon hund som mår bra av att endast koppelrastas på stadspromenader.

De mest önskvärda färgerna är: svart-vit, svart-vit och tan, brun-vit eller brun-vit och tan. Pälsen är relativt lättskött, men dock bör påpekas att Springern är en hund, som förutom den dagliga vården, skall trimmas med jämna mellanrum. Då Springern har relativt tunga öron, måste man ägna viss omsorg åt skötsel av dessa. Klippa ur håret på insidan av öronlappen och runt örat, samt torka ur det varje gång hunden badat eller på annat sätt blivit våt i öronen.

Jaktsätt: Springern är en stötande och apporterande jakthund. Den skall ha ett naturligt zick-zack-mönster, beroende på terrängtypen, söka av området framför jägaren samt markera viltvittring och stöta upp vilt inom skotthåll för denne, vilket för hagelskytten motsvarar högst 25 meter. Den stötande hunden skall även kunna följa en viltlöpa. När vilt stöts upp, skall hunden stanna och när vilt fällts, skall den på förarens kommando apportera. Apportering sker så väl på land som i vatten. Vid skadeskjutning skall hunden följa det skadade viltet och apportera till jägaren. Springern används huvudsakligen till varje form av fågeljakt samt vid jakt på hårvilt som vildkanin och hare.


För mer info gå till www.spingerklubben.org/rasen